Zasady korzystania z serwisu

1. Właściciel domeny rozwiń
AXA Ubezpieczenia Towarzystwo Ubezpieczeń i Reasekuracji S.A. zwany dalej AXA Ubezpieczenia prowadzi Serwis na prywatny użytek osób korzystających z Serwisu. Pobieranie materiałów prezentowanych w Serwisie jest możliwe wyłącznie do własnych, prywatnych i niekomercyjnych celów (nie dotyczy materiałów wykorzystywanych przez dziennikarzy), pod warunkiem, że zostaną zachowane w nich wszystkie informacje o prawach autorskich lub inne informacje dotyczące zastrzeżonego charakteru takich materiałów.

Bez upoważnienia udzielonego przez AXA Ubezpieczenia na piśmie nie wolno rozpowszechniać, przesyłać, modyfikować, zamieszczać na innych stronach ani wykorzystywać zawartości Serwisu do celów publicznych lub komercyjnych, co dotyczy tekstów i zdjęć. Warunki i zastrzeżenia wymienione poniżej dotyczą wszystkich Użytkowników Serwisu. Dostęp do Serwisu lub korzystanie z niego oznacza akceptację Regulaminu Świadczenia Usług Drogą Elektroniczną oraz wyrażenie zgody na warunki i zastrzeżenia opisane w kolejnych punktach. Pojęciom użytym w niniejszych warunkach i zastrzeżeniach należy nadawać znaczenie, jakie zostało im przypisane w Regulaminie Świadczenia Usług Drogą Elektroniczną.
2. Znaki towarowe i prawa autorskie rozwiń
Zawartość stron internetowych Serwisu jest własnością AXA Ubezpieczenia. Logo i nazwa prezentowane w Serwisie są zarejestrowanymi znakami AXA Ubezpieczenia. Wszystkie znaki towarowe i materiały, jakie można ujrzeć lub przeczytać w Serwisie są - o ile wyraźnie nie stwierdzono inaczej - chronione prawem autorskim i nie mogą być wykorzystywane bez wcześniejszej pisemnej zgody AXA Ubezpieczenia i osób trzecich uczestniczących w tworzeniu tego Serwisu. Wszelkie prawa autorskie osobiste i majątkowe do jakichkolwiek elementów Serwisu (tekstowych, graficznych, układu strony itp.) są zastrzeżone. Serwis oraz wszystkie jego elementy są chronione przepisami prawa, w szczególności ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity Dz.U. z 2006 r. Nr 90,
poz 631 z późniejszymi zmianami) oraz ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 roku o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (tekst jednolity Dz.U. z 2003 r. Nr 153, poz.1503 z późniejszymi zmianami).
3. Odsyłacze do zewnętrznych stron internetowych rozwiń
W zakresie, w jakim dopuszczają to przepisy prawa właściwego, AXA Ubezpieczenia wyklucza odpowiedzialność za treść, politykę w zakresie ochrony poufności lub funkcjonowanie wszelkich zewnętrznych stron lub witryn, do których odsyłacze (linki) zamieszczone są w niniejszym Serwisie.
4. Ograniczenie odpowiedzialności rozwiń
Cała zawartość niniejszego Serwisu została dostarczona w formie i w treści oglądanej przez Użytkownika Serwisu. AXA Ubezpieczenia nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek bezpośrednie, przypadkowe, wtórne, pośrednie lub jakiekolwiek inne szkody lub odszkodowania wynikłe z dostępu do lub korzystania z Serwisu. AXA Ubezpieczenia nie przyjmuje na siebie także żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek uszkodzenia lub wirusy, jakie mogą zainfekować sprzęt komputerowy lub inne urządzenia w związku z dostępem do Serwisu, korzystaniem z niego lub pobieraniem z Serwisu jakichkolwiek materiałów, danych, tekstów, zdjęć, plików. AXA Ubezpieczenia nie ponosi odpowiedzialności za niezależne od niej nieprawidłowe pod względem technicznym działanie Serwisu oraz za przerwy w dostępności Serwisu.
5. Przesyłane materiały, pytania i odpowiedzi rozwiń
AXA Ubezpieczenia nie przyjmuje na siebie i nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za wszelkie materiały dostarczone do któregokolwiek z naszych serwerów.
6. Polityka Cookies rozwiń
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w Cookies.
  2. Cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym Cookies na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu oraz uzyskującym do nich dostęp jest AXA Ubezpieczenia.
  4. AXA Ubezpieczenia przechowuje lub uzyskuje dostęp do informacji w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu zgodnie z ustawą z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (tekst jednolity Dz.U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800 z późniejszymi zmianami).
  5. Cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu mogą być również wykorzystywane przez współpracujących z AXA Ubezpieczenia reklamodawców oraz partnerów.
  6. Cookies wykorzystywane są przez AXA Ubezpieczenia lub podmioty współpracujące w celu:
    • a) umożliwienia korzystania z serwisu internetowego, w tym z aplikacji „Kalkulator OC AC”, „Twoje konto” oraz „Kontakt”;
    • b) udostępnienia narzędzi społecznościowych, pozwalających m.in. na ocenę, komentowanie oraz udostępnianie w mediach społecznościowych stron Serwisu;
    • c) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych, w szczególności Cookies pozwalają rozpoznać urządzenie końcowe Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    • d) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    • e) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po uwierzytelnieniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie przeprowadzać procesu uwierzytelnienia;
    • f) wyświetlania Użytkownikowi reklam lepiej dostosowanych do jego zainteresowań i potrzeb oraz analizowania efektywności różnych kampanii reklamowych w Internecie;
    • g) umieszczania na stronach Serwisu obiektów typu „rich media”: filmów, animacji flash oraz innych.
  7. W ramach Serwisu stosowane są dwa typy Cookies:
    • a) „sesyjne” (ang. session Cookies) - pliki tymczasowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej);
    • b) „stałe” / „permanentne” (ang. persistent Cookies) - pliki przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach Cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje Cookies:
    • a) „niezbędne” - umożliwiają korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające Cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    • b) „bezpieczeństwo” - służą do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    • c) „analityczne” - umożliwiają zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu i poprawianie jego wydajności;
    • d) „funkcjonalne” - umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    • e) „reklamowe” - umożliwiają dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych lepiej dostosowanych do ich zainteresowań oraz rozliczania efektywności prowadzonych kampanii reklamowych w Internecie.
  9. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie Cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących Cookies. Ustawienia te mogą być zmienione w ustawieniach przeglądarki internetowej w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę Cookies bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi Cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  10. AXA Ubezpieczenia informuje, że ograniczenie stosowania Cookies może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  11. Więcej informacji na temat Cookies dostępnych jest pod adresem
    http://www.wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.
  12. Lista Cookies stosowanych w ramach Serwisu axadirect.pl:
  13. Legenda:
    N - Niezbędne
    B - Bezpieczeństwo
    F - Funkcjonalne
    A - Analityczne
    R - Reklamowe

    S - Sesyjne
    P - Permanentne (Stałe)

    Cookies AXA Ubezpieczenia
    Nazwa Cookie Domena Typ Rodzaj
    __gfp_64b .assistancewpodrozy.pl P
    _ga .axadirect.pl P A
    _gat .axadirect.pl P A
    _gat_UA-46448181-6 .axadirect.pl P A
    mousestats_si .axadirect.pl P A
    mousestats_vi .axadirect.pl P A
    s_cc .axadirect.pl S A
    s_sq .axadirect.pl S A
    vmpid .axadirect.pl P A
    __utma .serwis.axadirect.pl P A
    __utmb .serwis.axadirect.pl P A
    __utmc .serwis.axadirect.pl S A
    __utmt .serwis.axadirect.pl P A
    __utmz .serwis.axadirect.pl P A
    _gat_UA-52623438-1 .serwis.axadirect.pl P A
    smuuid .serwis.axadirect.pl P
    smvr .serwis.axadirect.pl P
    ASP.NET_SessionId assistancewpodrozy.pl S N
    CMSPreferredCulture assistancewpodrozy.pl P F
    VisitorStatus assistancewpodrozy.pl P F
    B_SID serwis.axadirect.pl S
    CMB_SID serwis.axadirect.pl S
    EKT_SID serwis.axadirect.pl S
    flsid serwis.axadirect.pl P
    FLT_SID serwis.axadirect.pl S
    HP_SID serwis.axadirect.pl S
    JSESSIONID serwis.axadirect.pl S
    LB serwis.axadirect.pl S
    LDS_SESSION serwis.axadirect.pl S
    LDS_SID serwis.axadirect.pl S
    OW_SID serwis.axadirect.pl S
    REFERER serwis.axadirect.pl S A
    REFERRER serwis.axadirect.pl S A
    SITE_STACK serwis.axadirect.pl S A
    UNIQUE_CUSTOMER_ID serwis.axadirect.pl P A
    __RequestVerificationToken_L3F1b3Rl0 www.axadirect.pl S F
    cookiesInfo www.axadirect.pl P F
    cookieTest www.axadirect.pl P N
    d www.axadirect.pl P A
    m www.axadirect.pl P A
    m_hist www.axadirect.pl P A
    MPA_SID www.axadirect.pl S F
    popup_liberty www.axadirect.pl P F
    quoteId www.axadirect.pl P A
    sessionIdVM www.axadirect.pl S A
    TS01fc6c92 www.axadirect.pl S F
    __axaCalcStateIdentifier www.axadirect.pl S F
    track-id www.axadirect.pl P A

    Cookies podmiotów niezależnych
    Domena Nazwa Cookie Typ Rodzaj
    .doubleclick.net id P R
    .doubleclick.net id P R
    .doubleclick.net IDE P R
    .doubleclick.net test_cookie S R
    .doubleclick.net id P P
    .doubleclick.net test_cookie P R
    .google.com NID P R
    .google.pl NID P R
    .oc2.pl __utma P P
    .oc2.pl __utmb P P
    .oc2.pl __utmc S S
    .oc2.pl __utmt P F
    .oc2.pl __utmz P P
    .oc2.pl usunid S S
    accounts.google.com PS P F
    oc2.pl lang S S
    oc2.pl nc_stats_id P P
    oc2.pl nc_stats_tmp P P
    oc2.pl nc_stats_wnd S S
    oc2.pl number P P
    .facebook.com act S R
    .facebook.com c_user P R
    .facebook.com csm P R
    .facebook.com datr P R
    .facebook.com fr P R
    .facebook.com lu P R
    .facebook.com p S R
    .facebook.com pl P R
    .facebook.com presence S R
    .facebook.com s P R
    .facebook.com sb P R
    .facebook.com xs P R

7. Narzędzia analityczne rozwiń

Google Analytics

Niniejsza witryna internetowa korzysta z Google Analytics, usługi analizy oglądalności stron internetowych udostępnianej przez Google, Inc. (“Google”). Google Analytics używa “Cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na komputerze Użytkownika w celu umożliwienia witrynie przeanalizowania sposobu, w jaki Użytkownicy z niej korzystają. Informacje generowane przez cookie na temat korzystania z witryny przez Użytkownika (włącznie z jego adresem IP) będą przekazywane spółce Google i przechowywane przez nią na serwerach w Stanach Zjednoczonych Ameryki (USA).

Google będzie korzystała z tych informacji w celu oceny korzystania z witryny przez Użytkownika, tworzenia raportów dotyczących ruchu na stronach dla operatorów witryn oraz świadczenia innych usług związanych z ruchem na witrynach internetowych i korzystaniem z Internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. Google nie będzie łączyła adresu IP Użytkownika z żadnymi innymi danymi będącymi w jej posiadaniu.

Użytkownik może zrezygnować z Cookies wybierając odpowiednie ustawienia na przeglądarce, jednak należy pamiętać, że w takim przypadku korzystanie z wszystkich funkcji witryny może okazać się niemożliwe. Korzystając z niniejszej witryny internetowej Użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie przez Google dotyczących go danych w sposób i w celach określonych powyżej.
8. Zmiany warunków i zastrzeżeń rozwiń
AXA Ubezpieczenia może w dowolnym czasie wprowadzać zmiany do niniejszych warunków i zastrzeżeń, aktualizując informacje zamieszczone na tej stronie. Ponieważ takie zmiany są wiążące dla Użytkownika, powinno się okresowo odwiedzać tę stronę, by zapoznać się z aktualnymi warunkami i zastrzeżeniami.
9. Postanowienia końcowe rozwiń
Korzystanie z Serwisu oznacza akceptację postanowień warunków i zastrzeżeń oraz zobowiązanie do przestrzegania ich. Zapoznanie się z treścią postanowień i zastrzeżeń jest niezbędne. Użytkownik zapewnia, że będzie korzystał z Serwisu (zarówno w zakresie odbioru, jak i przesyłania informacji) wyłącznie w sposób zgodny z obowiązującym prawem, zasadami współżycia społecznego i dobrymi obyczajami, w poszanowaniu dla praw własności intelektualnej.


Informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych

W AXA przywiązujemy szczególną wagę do poszanowania Państwa prywatności i ochrony Państwa danych osobowych, które zbieramy i przetwarzamy w ramach naszej działalności. Bez względu na to, czy jesteście Państwo naszym klientem, partnerem, czy też przekazujecie nam Państwo swoje dane w związku ze zgłoszeniem szkody, podchodzimy do ochrony Państwa danych z jednakową, należytą troską. Codziennie dbamy o to, aby powierzone nam przez Państwa dane osobowe były przetwarzane w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami i standardami w dziedzinie ochrony danych.


Naszym priorytetem jest ochrona Państwa praw i wolności, dlatego aby umożliwić Państwu w pełni świadome podjęcie decyzji o powierzeniu nam Państwa danych osobowych, przygotowaliśmy informację o tym, jak AXA Ubezpieczenia przetwarza dane osobowe. Dążymy do tego, aby zapewnić Państwu rzetelność i przejrzystość przetwarzania dotyczących Państwa danych osobowych.


Z dumą informujemy, że według rankingu INTERBRAND 2017 AXA jest marką ubezpieczeniową nr 1 na świecie – ta pozycja zobowiązuje do zachowania najwyższych standardów. Zapewniamy, że z nami mogą Państwo czuć się bezpiecznie!


Aby poznać zasady, na jakich przetwarzane są Państwa dane osobowe, zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi przetwarzania tych danych w związku z zakupionym przez Państwa produktem lub usługą, albo w związku z inną formą współpracy, która wiąże się z przetwarzaniem Państwa danych osobowych.


1. Kto jest administratorem Pani/Pana danych osobowych? W jaki sposób można się skontaktować z administratorem? rozwiń
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest AXA Ubezpieczenia Towarzystwo Ubezpieczeń i Reasekuracji S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Chłodna 51, 00-867 Warszawa.

Może się Pan/Pani kontaktować z nami za pośrednictwem formularza kontaktowego dostępnego na stronie www.axa.pl lub przesyłając e-mail na adres: inspektor@axa.pl, a także za pośrednictwem poczty tradycyjnej, pod wskazanym powyżej adresem naszej siedziby.

Informujemy ponadto, że wyznaczyliśmy Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z którym można kontaktować się we wszelkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych osobowych.

Kontakt z Inspektorem Danych Osobowych jest możliwy za pośrednictwem poczty elektronicznej – w tym celu należy wysyłać e-mail pod adres: inspektor@axa.pl. Jeśli nie korzysta Pan/Pani z poczty elektronicznej, korespondencję do Inspektora Danych Osobowych może Pan/Pani skierować również pocztą tradycyjną pod wskazany powyżej adres siedziby administratora, z dopiskiem „Do Inspektora Ochrony Danych Osobowych”.

Będzie nam miło, jeśli do kontaktu z nami wykorzysta Pan/Pani przygotowane przez nasz formularze, w których podpowiadamy minimalny zakres informacji, których podanie przez Pana/Panią umożliwi nam sprawną odpowiedź w interesującej Panią/Pana sprawie.
2. W jakich celach są przetwarzane Pani/Pana dane osobowe oraz jaka jest podstawa prawna przetwarzania? rozwiń
Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane we wskazanych poniżej celach oraz w oparciu o wskazane poniżej podstawy prawne:

  • zawarcia i wykonania umowy ubezpieczenia (np. ubezpieczenia AC/OC), w tym dokonania oceny ryzyka ubezpieczeniowego – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania danych do zawarcia i wykonania umowy;
  • likwidacji szkód z tytułu zawartych umów ubezpieczenia – zarówno, gdy jest Pani/Pan poszkodowanym, jak i sprawcą szkody, albo osobą zgłaszającą szkodę w imieniu ubezpieczonego – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania danych do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze;
  • oceny ryzyka ubezpieczeniowego w sposób zautomatyzowany w ramach profilowania klientów przed zawarciem umowy ubezpieczenia – podstawą prawną przetwarzania jest niezbędność przetwarzania do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze;
  • zawarcia i wykonania umowy ubezpieczenia, w tym dokonania oceny ryzyka ubezpieczeniowego, w zakresie obejmującym szczególne kategorie danych osobowych, takich jak np. informacje o stanie zdrowia – podstawą prawną przetwarzania danych jest Pani/Pana wyraźna zgoda; w razie nieudzielenia zgody dane osobowe nie będą przetwarzane w tym celu;
  • marketingu bezpośredniego produktów i usług własnych administratora, w tym w celach analitycznych i profilowania – podstawą prawną przetwarzania danych jest niezbędność ich przetwarzania do realizacji prawnie uzasadnionego interesu administratora. Uzasadnionym interesem administratora jest w tym przypadku prowadzenie marketingu bezpośredniego produktów i usług własnych;
  • w celach marketingowych, w tym w celach analitycznych i profilowania produktów i usług własnych administratora, także po zakończeniu umowy ubezpieczenia – podstawą prawną przetwarzania danych jest Pani/Pana zgoda, pod warunkiem że została przez Panią/Pana udzielona; w razie nieudzielenia zgody dane osobowe nie będą przetwarzane w tym celu;
  • w celach marketingowych, w tym w celach analitycznych i profilowania produktów i usług podmiotów z grupy AXA w Polsce, tj. AXA Życie Towarzystwo Ubezpieczeń S.A., AXA Polska S.A., AXA Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., AXA Powszechne Towarzystwo Emerytalne S.A. – wszystkie spółki z siedzibą w Warszawie; – podstawą prawną przetwarzania danych jest Pani/Pana zgoda; w razie nieudzielenia zgody dane osobowe nie będą przetwarzane w tym celu;
  • wypełnienia przez administratora obowiązków związanych z przeciwdziałaniem praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu – podstawą prawną przetwarzania danych jest niezbędność przetwarzania do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, wynikającego z przepisów o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu, ile przepisy te będą miały zastosowanie w Pani/Pana przypadku;
  • wypełniania przez administratora obowiązków związanych z raportowaniem FATCA/CRS – podstawą prawną przetwarzania danych jest niezbędność przetwarzania do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, wynikającego z przepisów o wypełnianiu międzynarodowych obowiązków podatkowych oraz wdrożenia ustawodawstwa FATCA, oraz przepisów o automatycznej wymianie informacji podatkowych z innymi państwami;
  • ewentualnego dochodzenia roszczeń związanych z zawartą z Panią/Panem umową ubezpieczenia – podstawą prawną przetwarzania danych jest niezbędność przetwarzania do realizacji prawnie uzasadnionego interesu administratora. Uzasadnionym interesem administratora jest w tym przypadku możliwość dochodzenia roszczeń;
  • ewentualnego podejmowania czynności w związku z przeciwdziałaniem przestępstwom ubezpieczeniowym – podstawą prawną przetwarzania danych jest niezbędność przetwarzania do realizacji prawnie uzasadnionego interesu administratora. Uzasadnionym interesem administratora jest w tym przypadku możliwość́ przeciwdziałania przestępstwom i ścigania przestępstw popełnianych na szkodę administratora;
  • reasekuracji ryzyk – podstawą prawną przetwarzania danych jest niezbędność przetwarzania do realizacji prawnie uzasadnionego interesu administratora; uzasadnionym interesem administratora jest zmniejszenie ryzyka ubezpieczeniowego związanego z zawartą z Panią/Panem umową ubezpieczenia.
Jeśli do przetwarzania Pani/Pana danych osobowych potrzebujemy Pana/Pani zgody, nie będziemy przetwarzać dotyczących Pani/Pana danych osobowych w przypadku, gdy takiej zgody nie otrzymamy, jak również w przypadku, gdy udzielona nam zgoda zostanie wycofana lub utraci ważność. Udzieloną nam zgodę może Pani/Pan wycofać w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania danych, którego dokonaliśmy na podstawie Pani/Pana zgody przed jej wycofaniem. Chcąc wycofać zgodę, może Pani/Pan skontaktować się z nami w sposób wskazany w pkt 1, albo poprzez kanał komunikacji, za pośrednictwem którego wyraziła Pani/wyraził Pan zgodę.
3. Czy podanie danych osobowych jest obowiązkowe czy dobrowolne? Jakie są konsekwencje niepodania danych osobowych? rozwiń
Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest warunkiem zawarcia i wykonania umowy ubezpieczenia oraz jest konieczne do oceny ryzyka ubezpieczeniowego. Nie będziemy mogli zawrzeć z Panią/Panem umowy ubezpieczenia, a następnie jej wykonywać, w przypadku, gdy nie otrzymamy od Pani/Pana niezbędnego zakresu Pani/Pana danych osobowych. W szczególności nie będziemy mogli rozpatrywać zgłaszanych przez Panią/Pana roszczeń z tytułu likwidacji szkód z zawartych umów ubezpieczenia.

Podanie przez Panią/Pana danych osobowych, które przetwarzać będziemy do celów marketingowych po zakończeniu umowy oraz do celów marketingowych innych spółek z grupy AXA jest dobrowolne. W razie niewyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych w tych celach, nie będzie Pani/Pan otrzymywać informacji o naszych nowych produktach i usługach oraz promocjach po zakończeniu łączącej nas umowy, ani też nie będzie Pani/Pan otrzymywać informacji o produktach, usługach i promocjach innych spółek z grupy AXA.
4. Przez jaki okres będziemy przechowywać Pani/Pana dane osobowe rozwiń
Państwa dane osobowe będą przechowywane w celach, dla których je zebraliśmy, odpowiednio:

  • do momentu przedawnienia roszczeń z tytułu umowy ubezpieczenia albo
  • do momentu realizacji prawnie uzasadnionego interesu administratora albo
  • do momentu wygaśnięcia obowiązku przechowywania danych wynikającego z przepisów prawa, w szczególności obowiązku przechowywania dokumentów księgowych dotyczących umowy ubezpieczenia, obowiązku przechowywania wynikającego z przepisów o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, przepisów dotyczących wypełniania międzynarodowych obowiązków podatkowych i wdrożenia ustawodawstwa FATCA oraz przepisów o automatycznej wymianie informacji podatkowych z innymi państwami, o ile odpowiednie przepisy będą miały zastosowanie w Pani/Pana przypadku.
W przypadku danych osobowych, które przetwarzamy do celów marketingu bezpośredniego, w tym profilowania i do celów analitycznych, przestaniemy przetwarzać te dane we wskazanych celach, jeśli zgłosi Pani/Pan sprzeciw wobec przetwarzania przez nas Pani/Pana danych w tych celach.

Dane osobowe, przetwarzane przez nas w celach marketingowych na podstawie wyrażonej przez Panią/Pana zgody, przestaną być przetwarzane w tym celu w przypadku wycofania przez Panią/Pana udzielonej nam zgody.

W przypadku, gdy przekaże nam Pani/Pan swoje dane osobowe w celu likwidacji szkody z tytułu zawartej z nami umowy ubezpieczenia, Pani/Pana dane osobowe będą przez nas przetwarzane nie dłużej, niż jest to konieczne do likwidacji szkody.

W przypadku, gdy podała nam Pani/Pan swoje dane osobowe w celu zawarcia umowy ubezpieczenia, która ostatecznie nie została zawarta, Pani/Pana dane osobowe zostaną przez nas usunięte niezwłocznie po podjęciu decyzji o niezawarciu umowy ubezpieczenia.

Zapewniamy, aby powyższe zasady przechowywania Pani/Pana danych osobowych były również respektowane przez naszych podwykonawców, którym te dane powierzamy na podstawie zawieranych umów powierzenia przetwarzania danych osobowych.

Podsumowując, powierzone nam przez Panią/Pana dane osobowe nie są przez nas przechowywane dłużej, niż jest to niezbędne do celów, dla jakich je otrzymaliśmy.
5. Do jakich odbiorców przekazujemy Pani/Pana dane osobowe? rozwiń
W przypadku, gdy w trakcie przetwarzania Pani/Pana danych osobowych zaistnieje potrzeba przekazania Pani/Pana danych osobowych innym podmiotom, czy to na podstawie Pani/Pana zgody czy też w związku z obowiązkiem, jaki nakładają na nas obowiązujące przepisy, zapewnimy, aby każde przekazanie Pani/Pana danych odbywało się z poszanowaniem ich bezpieczeństwa.

Pani/Pana dane osobowe będziemy przekazywać następującym kategoriom odbiorców:

  • podmiotom upoważnionym do udostepnienia im Pani/Pana danych osobowych na podstawie przepisów ustawy o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej z dnia 11 września 2015 r. oraz innych przepisów prawa – mogą to być np. zakłady reasekuracji, zakłady ubezpieczeń;
  • spółkom z grupy AXA, tj.: AXA Życie Towarzystwo Ubezpieczeń S.A., AXA Polska S.A., AXA Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A., AXA Powszechne Towarzystwo Emerytalne S.A. wszystkie spółki z siedzibą w Warszawie, ul. Chłodna 51, 00-867 Warszawa, zgodnie z wyrażonymi przez Panią/Pana zgodami;
  • podmiotom przetwarzającym Pani/Pana dane osobowe na nasze zlecenie, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne do świadczenia usług na naszą rzecz. Podmiotami tymi są nasi agenci, dostawcy usług, w tym m.in. usług IT, usług likwidacji szkód, usług serwisowych, usług zarządzania dokumentami, podmioty przetwarzające dane w celu windykacji przysługujących nam należności, agencje marketingowe, które będą w naszym imieniu wysyłały Pani/Panu nasze informacje marketingowe. Podmioty te są naszymi procesorami, co oznacza, że przetwarzają powierzone im dane osobowe wyłącznie na podstawie zawartej z nami umowy i wyłącznie zgodnie z naszymi poleceniami.
6. Czy zamierzamy przekazywać Pani/Pana dane osobowe do państw znajdujących się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym rozwiń
Tak, zamierzamy przekazywać Pani/Pana dane osobowe do państw trzecich, tj. krajów znajdujących się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (np. do USA), przy czym zamierzamy przekazywać dane wyłącznie pomiotom uprawnionym do ich przetwarzania.

Zanim przekażemy Pani/Pana dane osobowe poza EOG, dołożymy wszelkich starań, aby takie przekazanie nie doprowadziło do obniżenia poziomu Pani/Pana ochrony zagwarantowanego na podstawie przepisów obowiązujących w krajach należących do EOG, w tym w szczególności na podstawie przepisów Rozporządzenia RODO. Należyta ochrona Pani/Pana danych osobowych będzie zapewniona również w razie dalszego przekazania Pani/Pana danych osobowych z pierwotnego państwa trzeciego do innego (kolejnego) państwa trzeciego znajdujących się poza EOG.

W tym celu każdorazowo zweryfikujemy, czy państwo trzecie, do którego Pani/Pana dane osobowe będą przekazane, zapewnia odpowiedni w rozumieniu Rozporządzenia RODO stopień ochrony zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej.

W przypadku, gdy dane państwo trzecie w opinii Komisji Europejskiej nie zapewnia odpowiedniego stopnia ochrony, Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane do takiego państwa wyłącznie na jednej z następujących podstaw: na podstawie wiążących reguł korporacyjnych, standardowych klauzul ochrony danych przyjętych przez Komisję Europejską, standardowych klauzul ochrony danych przyjętych przez polski organ nadzorczy, zatwierdzonego kodeksu postępowania lub zatwierdzonego mechanizmu certyfikacji.

Może Pani/Pan uzyskać́ kopię danych osobowych przekazywanych do państw trzecich kontaktując się z nami w sposób wskazany w pkt 1. Może Pani/Pan uzyskać również kopię tych danych składając wniosek na formularzu dostępnym na stronie axa.pl.
7. Jakie są Pani/Pana prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych? rozwiń
W związku z przetwarzaniem przez nas Pani/Pana danych osobowych, mają Pani/Pan prawo dostępu do Pani/Pana danych osobowych, prawo do żądania ich sprostowania, usunięcia danych osobowych lub ograniczenia ich przetwarzania.

W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. W szczególności przysługuje Pani/Panu prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych na potrzeby marketingu bezpośredniego oraz profilowania.

W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy ubezpieczenia lub przetwarzane są na podstawie Pani/Pana zgody i przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany, przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych. Oznacza to, że może Pani/Pan otrzymać od nas, na Pani/Pana prośbę, Pani/Pana dane osobowe zawarte w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Tak otrzymane dane osobowe może Pani/Pan przesłać do innego administratora danych.

Prawa te przysługują Pani/Panu w przypadkach i w zakresie przewidzianym przez obowiązujące przepisy w zakresie ochrony danych osobowych.

Jeśli uzna Pani/Pan, że przetwarzanie przez nas Pani/Pana danych osobowych narusza obowiązujące przepisy w zakresie ochrony danych osobowych, w tym w szczególności przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do spraw ochrony danych osobowych. W Polsce organem tym jest Urząd Ochrony Danych Osobowych.
8. Informacja o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu rozwiń
W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych, w celu przedstawienia Pani/Panu oferty umowy ubezpieczenia i wyliczenia wysokości składki ubezpieczeniowej, będziemy podejmować w Pani/Pana sprawie decyzje również w sposób zautomatyzowany, tzn. bez wpływu człowieka. Czynniki, jakie będziemy brać pod uwagę przy zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, to […].

Ponadto, abyśmy mogli przedstawić Pani/Panu ofertę umowy ubezpieczenia oraz oszacować ryzyko ubezpieczeniowe zawarcia z Panią/Panem umowy ubezpieczenia i wyliczyć adekwatną do tego ryzyka składkę, będziemy również opierać się przy podejmowaniu decyzji o tzw. profilowanie. Oznacza to, że będziemy w sposób zautomatyzowany oceniać Pani/Pana czynniki osobowe dotyczące stanu zdrowia, daty urodzenia, wykonywanego zawodu. Przykładowo, im więcej szkód miało miejsce w ciągu określonego okresu, tym większe może być ryzyko ubezpieczeniowe i w związku z tym składka ubezpieczeniowa może być wyższa.

Nie stosujemy profilowania w odniesieniu do przetwarzania danych osobowych dzieci.

W związku ze zautomatyzowanym podejmowaniem przez nas decyzji dotyczących wysokości składki ubezpieczeniowej, którą Pani/Panu oferujemy, ma Pani/Pan prawo do zakwestionowania tej decyzji, do przedstawienia nam własnego stanowiska lub do uzyskania od nas interwencji człowieka (tj. przeanalizowania Pani/Pana danych i podjęcia decyzji przez naszego pracownika). W przypadku chęci skorzystania z którychkolwiek z powyższych uprawnień, można kontaktować się z nami w sposób wskazany w pkt. 1.